I DAG:
Anbefaling - Scene

Somalia set med nye øjne!

839 dage anbefalet af Bente Harriet Bagger
13. november 2015
Vurdering:
Samlet vurdering:
Hvad ved vi om Somalia historisk? Hvad ved vi om baggrunden for piratskibene udfor Somalias kyst?
Vi fulgte de to danske sømænd, Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn i TV og i avisen, da de blev kidnappet d. 12.1.2011, og blev holdt som gidsler i 869 dage af somaliske pirater.
Den længste gidseltagning i Danmarkshistorien.
I teaterstykket: ”869 dage”, får vi en viden om Somalia op gennem tiden.
Et væld af lande, ikke mindst U.S.A. og Sovjet i nyere tid, har været indvolveret i dette land, som kaldes Afrikas Horn. Landet er attraktivt beliggende og fyldt med guld, røgelse, myrra, elfenben og meget andet omsætteligt.

Vi møder en gedehyrde og hans barnebarn Boytooth på 17 år. Vi møder Dajar som er en ung mand af klanen og Big Boss, som lokker de unge med arbejde og løn, i stedet for den kummerlige tilværelse med ære, som fattig nomade, med en gedebestand for nedadgående.
Boytooth og Dajar bliver sendt om bord som pirater på skibet med filippinsk besætning, hvor de møder Gaal, som den danske sømand fra det velhavende nord bliver kaldt.
Vi oplever drengenes og Gaals langsomme nærmen sig hinanden. Hvordan de, trods de hårde betingelser med tæsk og tortur, får en menneskelig kontakt.
Sømanden overlever til sidst de mange svære dage med hjælp fra drengene, men også ved at repetere Olsen Bande film oppe i sit hovede. Til sidst kommer disse film til at fylde i piraternes hjerner også. Dog noget ændrede, men de er jo ”i samme båd”, og det giver et psykologisk sammenhold i situationen. Det menneskelige, formår at ramme mig som publikum, det hæver sig op over Big Boss, som er ene skurk i denne teaterforestilling.
Og dog, måske er der en enkelt synlig skurk mere. Gå selv i teatret og se efter.

De to skuespillere: Rasmus Hammerich og Jakob Bjerregaard Engmann er blændende gode, og det er intet under, at dette teaterstykke , med Henrik Szklany som dramatiker, vandt en Reumertpris i år.

Vælg kategori:
Vælg region:
AKTUELT LIGE NU
BIRDS AND BEASTS
Udgivelsesdato 12. jun
TORMENTA
Udgivelsesdato 29. maj
ISÆR TIL DE LEVENDE
Udgivelsesdato 8. maj
TAK FOR LORT
Spilleperiode 9. jun - 20. jun