I DAG:
Anbefaling - Film

Europa gennem emigrantens øjne

Mediterranea anbefalet af Hans Christian Davidsen
10. oktober 2015
Vurdering:
Samlet vurdering:
»Mediterranea« er en absolut anbefalelsesværdig film, der i dokumentarisk form skildrer afrikanske emigranters vej fra Burkina Faso gennem Sahara til Libyen og den videre farefulde rejse over Middelhavet til Italien.

Vi følger Ayiva (den udtryksfulde Koudous Seihon) og hans bror, Abas (Alassane Sy), der har et Facebook-billede af Europa som motor for deres livsfarlige flugt.

De færreste Facebook-billeder er dog sande.

Ayiva og Abas havner i en italiensk by, hvor illusionen hurtigt viser sig. Efter at være samlet op af den italienske kystvagt får Ayiva og broren opholdstilladelse i tre måneder. Får de arbejde, kan de få en længerevarende opholdstilladelse. Denne udsigt gør dem blot endnu mere sårbare.

De udnyttes som billig arbejdskraft, kvinderne misbruges til prostitution, og i lokalsamfundet udsættes de sammen med de øvrige afrikanske emigranter for chikane og provokationer, der eskalerer til voldelige sammenstød mellem lokale og emigranter. Stærkt står den tvetydighed, som emigranterne modtages med. Det italienske ansigt viser både medmenneskelighed og afvisning. Og bag medmenneskeligheden skildres uudtalte motiver.

Filmen udmærker sig ved lange scener med kun lidt tale og effektfulde billeder. Vi får tid til selv at lære personerne at kende, og vinklen er på afrikanernes side. Hovedpersonen Ayiva udstråler en stoisk ro. Men hans kølige realisme bliver udfordret. Hvorfor de kom til Europa, fortoner sig - ligesom filmens sidste billeder. Filmen er eminent fotograferet.

»Mediterranea« er mere tæt observation end plot. Et absolut plus.
Vælg kategori:
Vælg region:
AKTUELT LIGE NU
BIRDS AND BEASTS
Udgivelsesdato 12. jun
TORMENTA
Udgivelsesdato 29. maj
ISÆR TIL DE LEVENDE
Udgivelsesdato 8. maj
TAK FOR LORT
Spilleperiode 9. jun - 20. jun