I DAG:
Anbefaling - Film

Mageløs filmoplevelse

CENTAUR anbefalet af Jette Malling
18. oktober 2018
Vurdering:
Samlet vurdering:
Handlingen i denne utrolig smukt filmede, men sandelig meget følelsesmæssige stærke film ”Centaur”, udspiller sig i Kirgisistan, et meget bjergrigt land nord for Kina.

Landets storslåede og kontrastfyldte natur med de uendelige golde bjergmassiver og frodige dale med fossende vandløb angiver tonen og danner baggrund for den kontrastfyldte fortælling om manden, kaldet Centaur, som udelukkende føler sig beslægtet med den oprindelige kirgisiske befolkning - et nomadefolk, hvis liv var dybt forbundne med deres heste - men langt fra føler sig beslægtet med sine samtidige.
Hans moralske livsgrundlag er respekten for naturen samt sit folks historie, og de udgør de pejlemærker, han handler efter.
Han lever et enkelt, ukompliceret liv, er langt fra rig, men er i bund og grund et godt og ærligt menneske.
Han tager naturligvis af samme grund på det dybeste afstand fra alt og alle, der målrettet og besidderisk går efter rigdom på bekostning og undertvingelse af den frie natur, her i form af heste.
Hestene blev tidligere respektfuldt behandlet og værdsat, da de var menneskets vinger, men af hans samtid bliver de anset for en rigdom, man kan tilegne sig selv samt en solid indtægtskilde som væddeløbsheste.

Dette vil Centaur rette op på ved at sætte hestene fri. Han gør det ikke for egen vindings skyld, men i et forsøg på at genoprette den oprindelige balance hesten og mennesket imellem, også selv om han er klar over, at hans kamp er med livet som indsats.
Parallelt med hans mission for at befri heste skildres hans forhold til sin døvstumme unge kone og deres lille søn både varmt og smukt, men også her griber stærke, ondsindede kræfter ind. En voksende og omsiggribende landsbysladder, der er helt uden hold i virkeligheden, formår at ødelægge dette nære, kærlige og trygge familieliv.

Filmen er en oplevelse langt ud over det sædvanlige. Den skildrer på fineste vis det rene sind mod den rå vold, hvad rigdom og magt kan bruges til over for fattigdom, hvor styg og grum den verden er, der udelukkende styres af penge og pengebegærlighed.

Det er en film, der giver meget stof til eftertanke og den efterlader dig alt andet end upåvirket.
Gå derfor ikke glip af denne fantastiske film, men skynd dig at få billet, mens den stadig spiller. Det vil du ikke fortryde.


Vælg kategori:
Vælg region:
AKTUELT LIGE NU
GANLØSE REVYEN 2022
Spilleperiode 12. jun - 26. aug
HVORFOR MIG?
Spilleperiode 8. okt - 6. nov
SUGAR
Spilleperiode 4. maj - 4. jun
DIVA
Spilleperiode 21. apr - 7. maj