I DAG:
Anbefaling - Scene

Kys og bunkepul

Sonetter "on demand" anbefalet af Hans Christian Davidsen
5. december 2012
Vurdering:
Samlet vurdering:
Shakespeares sonetter er en stribe kærlighedsdigte fyldt med æstetik og eksistentialisme. 154 er der af dem. De er langt hen ad vejen selvbiografiske, og derfor er de også omgæret af en del mystik. De giver næring til spekulationer om Shakespeares eget liv. Her er begær, afsked, jalousi, voldtægt, forbudte lyster, homoseksuel kærlighed – her er temaer som død, onani, kunst og biologi.

Instruktøren Elisa Kragerup har valgt nogle af sonetterne ud og omsat dem til elegant dramatik med fem unge dygtige skuespillere: Den høje og maskuline Peter Plaugborg, den smukke Helle Fagralid med det fængende blik, den frække og sjove Thomas Hwan, den dårende Johanne Louise Schmidt og en Maria Rossing, der virkelig kan ramme de ekstreme følelser.

Det er storladne ord, der præsenteres i denne forestilling i Det Kongelige Teaters »Røde Rum«. Der spilles foran lameller, som skuespillerne hopper ind og ud ad, gemmer sig bag, spejler sig i, lurer ved eller laver bunkepul foran. Tøjet er kinky, og den udfordrende scene-æstetik klæder stykket, der er en kærlighedserklæring til kærligheden. Og det i alle dens afskygninger: Ordene siger ét og kroppene noget andet. Nok er man ærbar, men man kæmper mod lysten.
Sproget er af og til svulstigt, men aldrig for patetisk. For humoren får de stærke følelser ned på jorden igen. Som Thomas Hwan, der på bondejysk (han kommer selv fra Brovst) læser en dybfølt kærlighedserklæring op over for Johanne Louise Schmidt. Eller når han synger playback til Leonard Cohens »I’m Your Man«.

Seeatre er teater optaget i HD, der vises derhjemme på computeren. Live-feelingen (den der gør teatret til noget unikt) kan naturligvis ikke gengives optimalt i denne type »teaterfilm«, hvor der optages med seks-syv kameraer.
Men streamingen er et rigtig godt supplement til det levende teater – især for os, der har tre timers kørsel til Det Kongelige Teater. Og også for dem, der måske ikke lige nåede at komme ind for at se en forestilling i det afgrænsede tidsrum, den vises. Stykkernes levetid bliver længere med Seeatre, der også har den fordel at kunne zoome ind på skuespillernes ansigter. Hvem sidder efterhånden med en teaterkikkert nede på bageste parket? Allerhøjst konsulinde Holm.

Vælg kategori:
Vælg region:
AKTUELT LIGE NU
PEGGY PICKET SER GUDS ANSIGT
Spilleperiode 9. nov - 7. dec
NINNA
Premiere 4. nov - 1. jan
150 METER TIL I MORGEN
Spilleperiode 6. nov - 29. nov
DRONNINGENS CORGI
Premiere 9. nov - 1. jan