I DAG:
Anbefaling - Scene

Intet er opdigtet

Hjem kære hjem anbefalet af Hans Christian Davidsen
9. juni 2017
Vurdering:
Samlet vurdering:
Alle mennesker har en historie at fortælle, kan man læse i Teatret Møllens introduktion til forestillingen »Hjem kære hjem - Sønderjyllands stemme«. Og så tænker vi videre selv: …. og ikke kun de kendte.
Egnsteatret Møllen har været rundt til mennesker i det lokalsamfund, som teatret selv er en del af.
Dramatikeren Brian Wind-Hansen og instruktøren Rasmus Ask har face-to-face opsøgt sønderjyder for at få dem til at fortælle eller skrive autentiske livshistorier fra deres hjem eller barndom. Fem professionelle skuespillere (Connie Tronbjerg, Ole Sørensen, Ane Hovby, Amrie-Lydie Melono Nokouda og Chadi Abdul-Karim) lægger i denne forestilling krop og stemme til fem sønderjyders historier, og disse sønderjyske ikke-skuespillere fungerer selv som medfortællere på scenen, hvor de har ganske få replikker.

Deres tekster er der dog ikke ændret ved. Alt spilles som sønderjyderne selv har fortalt eller nedskrevet deres erindringer. Intet er opdigtet. Intet er fiktion. De autentiske personer sidder på stolerækker sammen med publikum rundt om den firkantede scene. Vi er altså alle med på første parket og ikke blot som teatergæster med blikket rettet den samme vej mod scenen.

Scenografien er ikke blot sparsom. Den er tæt på at være ikke-eksisterende. Nogle enkelte stole, et hjørne, hvor der brygges kaffe, lidt musikinstrumenter og i øvrigt musikalsk ledsagelse, som det så ofte hører sig til i Møllens forestillinger. Nils Ørts Ottosen spiller klaver og perspektiverer ordene fra virkeligheden med toner og følelser.
Sønderjyllands stemme hedder stykkets undertitel, men forestillingen begrænser sig ikke til et snævert sønderjysk publikum. Godt nok er der særlige regionale karakteristika fra grænselandets historie her og der i løbet af de fem kvarter, men det ikke-lokale publikum kan sagtens være med. Historierne er universelle.

Meget kommer med. Også familiehemmeligheder - selv om der jo er grænse for, hvor åbne vi som mennesker vil være over for offentligheden. Og det er også godt nok. Der er grænse for, hvad mennesker, vi ikke kender - men også kender - kan tåle at høre. Og hvad de skal høre. Særligt i en tid, hvor sociale medier på næsten chokerende vis har vist, hvor lidt vi skelner mellem det private og det offentlige liv. Men her er ingen selv-iscenesættelse, og her pyntes ikke på noget. Et helt klart plus ved fortællingerne.

Møllen udnytter sine muligheder som egnsteater og fortæller her en buket historier, der er vedkommende for os alle.
Vælg kategori:
Vælg region:
AKTUELT LIGE NU
PEGGY PICKET SER GUDS ANSIGT
Spilleperiode 9. nov - 7. dec
NINNA
Premiere 4. nov - 1. jan
150 METER TIL I MORGEN
Spilleperiode 6. nov - 29. nov
DRONNINGENS CORGI
Premiere 9. nov - 1. jan