Og det endte med et besøg på en kro.
Vurdering:
Samlet vurdering:
Nu har jeg snart været mange gange i Jytte Abildstrøms teater, Riddersalen, men aldrig har de skuffet mig før.
Jeg tog min kæreste med, og begge var vi ikke just optimistiske. Det var nok mere noget damer i 60´erne kunne relatere til, det her med suppe, steg og is. Det her med gamle traditioner og kedelige regler.
Men dette stykke er en klassiker vi alle kan mærke. De sang, dansede og skabte sig, så man knapt kunne være i sig selv så fuld af (mad)glæde man blev. Grimaser og andre forløsninger af undertrygt seksualitet blev så flot udtrykt, i dette ellers social darwinistiske kogebogs-univers.
Især Tina Gylling Mortensen, men også Mikkel Arndt, formåede at give os humoristiske roller med dyb kærlighed og glimt i øjet, som vores alle sammens Daimi er mester i. Tina Gylling Mortensen i konstant konflikt med det indre barn, der vil smovse flødeskummen i sig, og den ydre kvinde, der skal holde orden på opskriften.
Og Mikken Arndt, som ikke helt kan følge med, og betvivler disse rammer. Hvad er forskellen på hvid og lys sovs? Og hvor meget peberrod skal der til?
Egentligt ved vi det ikke, men vi bygger nogle skemaer op, så vi ikke behøver stille spørgsmål. Vi danser balletten som den skal danses, og spiller stykket som en rigtig skuespiller, med klar mimik og store armbevægelser. Med en scenografi der så fint tegner omrids og henter bad ass attitude fra 80´erne, tilføjes lag af tidslighed som komplimenterer skuespillerne flot. Musikerne agerer forbindelsen mellem publikum og teatret på en lidt kejtet måde, men ikke desto mindre bryder det en smule med også den forstøvede konstruktion et teater ofte er i Danmark.
Men udover det humoristiske spil mellem de klassiske konstruktioner og populærkulturens fandenivoldskhed, så taler stykket også med en kærlighed til disse fortidssystemer. Frk. Jensens spøgelse kalder os tilbage til materien. Tilbage til håndværket og erfaringerne med det der føles ægte. For i en samtid, hvor maden finder vej til os færdiglavet via internettet, kan det være svært at vide hvordan det faktisk går til. Hvordan et blomkål egentligt ser ud og tilberedes.
Tag din pizzamand under armen, og gå ind på riddersalen til Frk. Jensen, ”dine køkkenrutiner bliver aldrig helt de samme igen”.