I DAG:
MUSIK

REBEKKAVEJ

7. marts 2019
KAN OPLEVES I HELE LANDET

EN AARHUSIANSKE SINGER/SONGWRITER LOUISE JUUL ER AKTUEL MED SIT 3. ALBUM «REBEKKAVEJ», DER SAMTIDIG ER HENDES FØRSTE PÅ DANSK!

Louise Juul er snart aktuel med sit 3. album i rækken – albummet har fået titlen ”Rebekkavej”. Titlen udspringer af det ene år hvor den jyske sangerinde boede i Hellerup ved København. To singler fra albummet er allerede blevet spillet i radioen, nemlig ”Bare Os To” og ”Før Det Er For Sent”. Sidstnævnte var et af efterårets mest spillede numre på DR P5!
”Rebekkavej” er samtidig Louise Juuls første album på dansk. Hvorfor hun valgte modersmålet denne gang frem for engelsk, har hun selv svaret på:

”Jeg elsker at udtrykke mig. Jeg føler jeg kommer tættere på mig selv og min sjæl, når de tanker jeg går rundt med får et liv igennem musikken.
Dette er mit første album på dansk. Jeg har tidligere skrevet på engelsk fordi jeg har boet i USA og skrevet mange af mine sange der, hvorfor jeg også har været inspireret af den amerikanske sangskrivertradition, men denne gang kunne jeg bare mærke at der skulle noget nyt til. Jeg havde for første gang lyst til at skrive på dansk, som nogle gange kan være lidt af en blottelse. Engelsk er på en el anden måde et mere taknemmeligt sprog at være poetisk på – både i forhold til rim og rytme, men også bløde vokaler og ”sounds”. Det er noget andet med dansk. Det kan hurtigt virke naivt og kluntet – men det er måske i denne nøgenhed at man kan komme ind til en vis form for sandhed. Det har jeg tit tænkt med Anne Linnets tekster – de er på én gang banale, men de rummer en vis sandhed og enkelhed i sig, så de bliver smukke".

Louise Juul er oprindeligt fra Juelsminde, men har boet både i Hellerup, New Mexico og nu Aarhus, hvor hun arbejder som gymnasielærer. Og netop Aarhus, og især Aabyhøj er da også stedet hvor Louise Juul for alvor føler sig hjemme – både personligt og musikalsk: ”Jeg vil gerne slå et slag for Aarhus og Aarhusianske kunstnere – i 80erne var det cool at bo i Aarhus – Aabyhøj især. Her kommer Anne Linnet jo blandt andet fra. Thomas Helmig har vi da stadig patent på, men ellers er de fleste Aarhusianske kunstnere flyttet til København. Det synes jeg er ærgerligt – især fordi Danmark er sådan et lille land og Aarhus kan så meget. Vi har skoven og vandet og den store landsby lige her – og det er også i de omgivelser jeg finder inspiration. Jeg har forsøgt at bo i Hellerup ved København, hvor jeg boede på ”Rebekkavej” – Det var et fint år og jeg er glad for at kende byen – men jeg savnede Aarhus og være omkring dem jeg elsker og kender. For mig er det livskvalitet. Her er ro og her er sjæl og det har jeg brug for som kunstner og som menneske”.

”Rebekkavej” indeholder 12 nye numre, som Louise Juul naturligvis er tæt knyttet til, da sange for en sangskriver er som børn, men også fordi teksterne giver en form for afløb for ikke blot dagligdagens udfordringer, den svære kærlighed, tanker om livet og ikke mindst noget så jordnært som beruselse og tømmermænd som i ”Søndag I Min Seng”.
Derudover har Louise Juul ikke slået sig ned med mand, vovse, volvo, villa og børn.

Musikken er stadig et stort fokuspunkt, og Louise har andre mål i livet end sine jævnaldrende:
”Jeg synes det er forkert at nogle kvinder kun ser det at få børn som et mål i livet. Vi er individer og mennesker som kan så meget andet end bare at føde børn. For mig er musikken og mine sange blevet mine børn og blevet mit livsprojekt. Da jeg også er single (skilt for 10 år siden og har ikke fundet kærligheden til en mand siden), skiller jeg mig virkelig ud som kvinde – og det kan jeg sagtens mærke i min omgangskreds, hvor alle mine veninder har både mand og børn. Og sådan er jeg sådan set også opvokset/opdraget – men efterhånden som jeg er blevet ældre og lever et liv i byen (Aarhus) er jeg kommet til at se at der jo er mange andre måder at blive et fuldkomment menneske på. Jeg tror det skræmmer nogle folk at de ikke kan sætte mig ind i en kasse og jeg ikke passer ind i det bur, som de selv passer ind i (eller gør de?)”.

Uanset om det handler om mand, børn, Aarhus, København eller tømmermænd, så besidder Louise Juul en helt speciel evne til at få dagligdagsting til, musikalsk og lyrisk, at spille en rolle der giver stof til eftertanke.
Facts
Gennemsnit vurdering:
Udgivelsesdato:
20. marts 2019
 
Vælg kategori:
Vælg region:
AKTUELT LIGE NU
BIRDS AND BEASTS
Udgivelsesdato 12. jun
TORMENTA
Udgivelsesdato 29. maj
ISÆR TIL DE LEVENDE
Udgivelsesdato 8. maj
TAK FOR LORT
Spilleperiode 9. jun - 20. jun