I DAG:
MUSIK

DEN TID. DEN SORG

3. marts 2019
KAN OPLEVES I HELE LANDET

Nyt album af Kenneth Thordal: DEN TID. DEN SORG

Midt i magtesløsheden Kenneth Thordal har aldrig været en pleaser. Han skrevallerede vellydende og radiovenlige popsange med bandet Nude i midt-90’erne, men der har altid været en undertone af melankoli og utilpassethed i hans mange melodiske udgivelser.

”Den tid. Den sorg”er hans syvende dansksprogede album, og som titlen antyder, er der denne gang endnu mere på spil end ellers. Kenneths datter Fiona døde sommeren 2017 af kræft, 16 år gammel. Tre dage før hendes død, skrev han tredje vers af ”Det er dig, der er stor” - oprindeligt en vuggevise fra et af hans tidligere album og en sang, han havde sunget et hav af gange for sine døtre. Sangen er med på det nye album i ny version.
-Jeg vidste, Fiona skulle dø, og der var intet, jeg kunne gøre udover at holde hende i hånden. Inde i hovedet brugte jeg en masse kræfter på at forberede musikken til hendes begravelse og det lykkedes på mystisk vis også at skrive noget nyt til hende. Jeg kunne intet stille opover for hendes sygdom, men her var der noget, jeg kunnemidt i magtesløsheden. Sorgen rummer alt.

Også glæde og håb Efter Fionas død skrev Kenneth en masse tekstbidder, men der gik næsten et år, inden han fik skrevet en hel sang til hende. Singlen ”Vi slår døden lidt ihjel”, udkom sommeren 2018, et år efter Fionas død.
-Da jeg udgav ’Vi slår døden lidt ihjel’, varjeg nervøs for, om nogen ville synes, jeg slog plat på min datters død, men reaktionerne var overvældende positive og meget rørende. Jeg blev f.eks.stoppet af en kæmpestor fyr med tatoveringer i hele fjæset. Han ville bare fortælle mig, hvordan han havde hørt sangen igen og igen, da han mistede sin mor og en kæreste inden for kort tid.

Først ville Thordal lave en enkelt sang for at hylde Fiona, men der var mere, der pressede sig på.
-Jeg troede, at jeg kunne lave et helt stille, indadvendt album om sorg, men sangene havde deres eget liv, så ”Den tid. Den sorg” handler også om alt muligt andet. Om at blive ældre og om at være i verden, uanset, hvad tilværelsen byder en. Men nedenunder det hele ligger Fiona som en klangbund. Jeg bliver nok aldrig helt færdig med at skrive om hende, men sådan må det også være. Sorg er ikke noget, der skal overstås, men noget man skal leve med og i. Derfor er albummet også fuld af afstikkere til øst og vest, vrede og glæde, smerte og håb og kærlighed, der strejferforvildet rundt og prøver at finde hjem igen. Først og fremmest insisterer jeg på at forsøge at lade glæden over at have levet med Fiona i 16 år fylde mere, end sorgen over at have mistet hende.

Den evigt ukendte stjerne Kenneth Thordal vinyldebuterede som 21-årig postpunker i 1986. Efter nogle engelsksprogede udgivelser udkom han for første gang med et album på dansk í 2003. I årene derpå badede Thordal i anmelderroser og vandt flere priser, uden at radioerne eller det brede publikum i nævneværdig forstand tog hans sange til sig. Masser af kunstnerisk succes og kommerciel modgang. I stedet for bare at give op og få sig et ordentligt arbejde, fortsatte Thordal ufortrødent med at skrive sange og musik til hvad som helst.Blandt andet skrev den ukuelige lille eks-punker pludselig tekst og musik til store forestillinger for Det Kongelige Teater– og er nu igen igen klar med nyt album.

Facts
Gennemsnit vurdering:
Udgivelsesdato:
14. marts 2019
Musik info
”Den tid. Den sorg” er skrevet, indspillet og produceret af Kenneth Thordal.
Mixet af Mikkel de Mib.
Indspillet, mixet og masteret efterår 2018/vinter 2019 i København

Kenneth Thordal: Sang, akustisk og elektrisk guitar, bas, klaver, synthesizer, percussion, mundharpe.
Kenneth Spenner: Trommer (1, 2, 4, 5, 6, 8, 9)
Bebe Risenfors: Basklarinet (7, 10), kontrabas (3, 6), trommer (3), klaver (2)
Tore Nissen: Klaver (1, 3, 5, 6, 10), synthesizer (1, 5)
Sophia Fiona Thordal Hage: Kor (1, 3, 5, 7, 8)Las Nissen: Guitar (4, 8), lap-steel (4)
Michael Heise: Klaver (4, 8)
Martin Clante: Guitar (9
)Andreas Bernitt Birk: Violin (6)
 
Vælg kategori:
Vælg region:
AKTUELT LIGE NU
BIRDS AND BEASTS
Udgivelsesdato 12. jun
TORMENTA
Udgivelsesdato 29. maj
ISÆR TIL DE LEVENDE
Udgivelsesdato 8. maj
TAK FOR LORT
Spilleperiode 9. jun - 20. jun