I DAG:
SCENE

HAUNTED CASTLE 2019

1. februar 2019
KAN OPLEVES I KOLDING

?Dystopia Entertainment og Museet på Koldinghus inviterer for andet år i træk til HAUNTED CASTLE.


HAUNTED CASTLE inddrager gæsterne ved at lade dem tage del i historien som er en uhyggelig og dragende fortolkning af historiske begivenheder ved Koldinghus.

DYSTOPIA ENTERTAINMENT benytter teknologi, levende skuespillere, samt moderne fortælleteknik til at gøre Koldinghus’ rige fortid vedrørende og underholdende. Projektet er bl.a. inspireret af Indiana Jones, National Treasure, Dan Browns romaner og Fangerne på Fortet.

PESTEPIDEMIER I KOLDING I 1650'ERNE
Årets Haunted Castle tager afsæt i de pestepidemier som hærgede Danmark og også Kolding i midten af 1600-tallet.

I 1654 og 1659 blev Danmark ramt af to store epidemier, som tog livet af store dele af befolkningen. Kolding blev hårdt ramt under begge epidemier og ca. 800 mennesker bukkede under i byen.

Mens epidemien i 1654, som særligt hærgede Sjælland, Skåne og Bornholm, i Jylland var isoleret til Kolding, så hærgede epidemien i 1659 hele det sydlige Jylland og særlig hårdt i området langs kongeåen, som flere steder blev lagt øde.

Dødelige epidemier var ikke noget særsyn i 15-1600-tallet – hverken i Danmark eller Europa. Med jævne mellemrum drog dødelige epidemier som pest, dysenteri, kopper og plettyfus hærgende gennem Europa. Ikke sjældent fulgte disse epidemier i kølvandet på tidens talløse krige, hvilket også var tilfældet i 1659.

Det danske samfund var gennemsyret af en religiøs verdensforståelse, og årsagerne til både epidemier og krige var derfor også begrundet religiøst: Begge dele var Guds straf mod menneskenes syndige livsførelse. Derfor mente man også, at anger og bøn om tilgivelse var et vigtigt middel til bekæmpelsen af de mange epidemier.

Baseret på de mange erfaringer havde man dog indset af guddommelig kræfter ikke kunne forklare hele spredningen af smitte. Særligt forgiftet luft, som steg op fra kirkegårde eller kom fra smittede blev anset som smittekilder, og da erfaringen viste at smitten spredte sig hurtigst, hvor folk boede tæt sammen, isolerede man ofte hele familier i deres huse blot én person i husstanden viste symptomer på smitte.

I Kolding og i de øvrige købstæder oprettede man også såkaldte pesthuse, hvor man samlede de smittede.
Facts
Gennemsnit vurdering:
Spilleperiode:
1. feb 2019 - 16. feb 2019
 
Vælg kategori:
Vælg region:
AKTUELT LIGE NU
VIVA LAS VEGAS
Spilleperiode 7. mar - 8. mar
ANNA WALK WITH ME
Spilleperiode 4. mar - 18. mar
DANCE WITH ME
Spilleperiode 28. feb - 21. mar
TATOVERING
Spilleperiode 26. feb - 1. maj