I DAG:
Anbefaling - Bøger

Spændende og rørende erindringsroman

Glasslottet anbefalet af Jesper Pedersen
3. november 2011
Vurdering:
Samlet vurdering:
'Glasslottet' er inddelt i fem dele: En kvinde på gaden, Ørkenen, Welch, New York og Thanksgiving. Første og sidste del fungerer som prolog og epilog på kun et par sider, mens de tre midterste og længere dele omhandler familien Walls' liv i forfatterens barndom, ungdom og voksenliv.

Erindringerne fra Ørkenen og Welch er de mest interessante. Nærmest Astrid Lindgren-agtigt beskriver de, hvordan armod og fattigdom kan være et eventyr, man aldrig vil kunne betale sig fra.
Jeannettes far, Rex Walls, udnytter sine børns fantasi og naivitet til at fjerne pessimismen fra deres sind, og familien opbygger et fællesskab udover det sædvanlige, mens de lever i ørkenen.
Men da de flytter permanent til faderens barndomsby, Welch, konfronteres familien med de barske realiteter, forældrene bliver fraværende og børnene overlades til sig selv. På et tidspunkt bliver det for meget for de fire børn, som én efter én flytter hjemmefra, til New York, for at prøve lykken på egen hånd.
Erindringerne fra New York fungerer som antydet ikke nær så godt; på bare 50 sider beskrives en periode på over et årti, hvor der i virkeligheden ikke sker så fandens meget. Konklusion: livet i storbyen er kedeligt i forhold til landlivet. Jeg ville dog ikke have undværet kapitlerne, for de fungerer som en afrunding på en masse små historier.

Jeannette Walls er en fremragende fortæller, og selvom hun har været udsat for frygtelige ting fra alle kanter, fornemmer man hele tiden en taknemmelighed især overfor hendes egentlig ret ugidelige og fordrukne far, for at have formet hende, til den hun er.

'Glasslottet' er takket være sine mange, små erindringer hurtigt læst, fordi man hele tiden vil have endnu en god historie med, inden man lægger bogen fra sig. Den er virkelig velskrevet; rørende og spændende, ja til tider decideret actionfyldt. Det kan kun være et spørgsmål om tid, før bogen filmatiseres, og det ser jeg meget til!
Vælg kategori:
Vælg region:
AKTUELT LIGE NU
1945
Spilleperiode 27. feb - 14. mar
KARLSON - KOPPEL - ANDERSEN - KLEIVE/SONOROUS SCANDINAVIA
Udgivelsesdato 7. feb
VIVA LAS VEGAS
Spilleperiode 7. mar - 8. mar
ANNA WALK WITH ME
Spilleperiode 4. mar - 18. mar